Espai AFNE: “La importància de la figura de les dones referents en els menors adoptats”, per Montserrat Anguiano

Entre les activitats que realitza AFNE, el 22 de gener passat vam tenir la fortuna de comptar en un nou Espai AFNE amb l’artista afrocatalana Montserrat Anguiano, que afegeix a la seva activitat creativa una coneguda actitud reivindicativa de la negritud, feminista i antiracista, per  impartir una xerrada-debat sobre la presència i l’activitat de dones negres, ciutadanes de països de majoria blanca, als quals pertanyen, ja sigui com a descendents d’esclaus, immigració econòmica, adopció, etc.

Malgrat que vam ser poquets els assistents, l’interès de la xerrada no va minvar, al contrari. Anguiano va començar recordant les grans figures per tots conegudes com Madame C.J. Walker, Josephine Baker, Rosa Parks… que van tenir un paper essencial a escala mundial, per revelar a continuació un nombrós grup de dones negres que estan desenvolupant amb èxit la seva activitat en diversos àmbits al nostre país en l’actualitat.

A través d’elles ens va convidar a reflexionar sobre l’empoderament de la dona negra, obligada a superar entre nosaltres el doble obstacle de ser dona i de ser negra. Ens va fer prendre consciència de la importància de conèixer aquestes dones imprescindibles capaces d’aportar els valors de la seva negritud sense sentir-se obligades a cenyir-se als cànons culturals tradicionals. Totes contribueixen o han contribuït a un mestissatge cultural, que no ens resulta aliè: nosaltres mateixos som resultat del pas per la península Ibèrica de nombrosos pobles amb les seves cultures, al llarg dels segles, que ens han deixat la seva empremta.

Ens va presentar aquestes dones, orgulloses de ser dones i de ser negres, orgulloses dels cabells afros, dels llavis, del nas… de les faccions singulars, que se senten guapes i orgulloses de mostrar-se al món com són. Dones que viuen i treballen aquí, al seu país, com Concha Buika, cantant de projecció internacional i germana del primer alcalde negre que hem tingut; Isabelle Mamadou, que treballa a l’ONU; Bisila Bokoko, coach, empresària i conferenciant; Piruchi Apo, cantant del grup Les filles del Sol; Cari McCay, adoptada, treballadora social i mediadora; Marga Mbande, cantant i show-woman; Lucía Asué Mbomio, periodista, escriptora i activista; Geri Lavatza, performer; Néga Lucas, música, compositora i poeta; Assari Bibang, humorista, actriu i model; Yania Concepció, psicòloga i sexòloga; Perla/Afropoderosa, influencer; Cacau, artista multidisciplinar… Dones negres que amb la seva forma d’estar al món demostren que no cal cap renúncia per ser i sentir-se ciutadana del lloc on viuen, al qual aporten tot el seu valor i tota la seva creativitat.

En el debat va sorgir el tema del racisme i de la integració. El racisme com a resultat de la por davant del que és diferent, que genera sentiments de superioritat, i la integració, que alguns entenen com a sotmetiment o imitació per ser acceptats. Davant d’això, destaca aquest grup de dones que se saben integrades, amb valentia i sense complexos, sense necessitat d’imitar ni renunciar al que són.

Cal agrair aquesta invitació que ens fa Montserrat a conèixer millor i interessar-nos per la trajectòria d’aquestes dones negres, tan properes com importants i necessàries, com a referent per als nostres fills i filles adoptats.

Aquesta activitat s’integra en un projecte de xerrades de formació i debat subvencionat per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA). Us deixem l’enllaç a la xerrada:

Raquel Marraco
Vocal de la Junta d’AFNE