Etiòpia en positiu: 10 coses que fan d’Etiòpia un país únic

Etiòpia és un dels països més sorprenents del món, ja sigui per la riquesa de la seva cultura i la seva història mil·lenària com per la seva enorme diversitat nacional i paisatges increïbles, desconeguts pel gran públic. Proposem una llista amb 10 dades curioses sobre Etiòpia que, potser, desconeixies:

Oración en Lalibela1- Segons els descobriments paleontològics i arqueològics, els primers éssers humans
van aparèixer al territori que ocupa actualment Etiòpia. En altres paraules: el país africà és la primera regió habitada del planeta. Per tant, Etiòpia és l’únic país del món on la història dels seus habitants arrenca des del minut u de l’aparició dels primers éssers humans. Per això potser alguna vegada hagis llegit o sentit dir que Etiòpia és el “bressol de la humanitat”.

2- Etiòpia és un dels Estats més antics del món, que data de fa més de 3.000 anys, on es va donar origen a un dels regnes més grans del món: el regne d’Axum. Entre els segles I aC – VIII dC, el regne africà va governar els territoris de l’actual Etiòpia, Eritrea, el sud del Sudan i Iemen. A més, va ser un dels quatre regnes, al costat de l’Índia, Pèrsia i Roma, que ja encunyava moneda al segle III dC. D’altra banda, Etiòpia, és el país africà amb més llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

3- El segon país cristià de la història va ser Etiòpia (any 330 dC). Anteriorment, ho havia estat ja Armènia l’any 301 dC. D’altra banda, a causa de l’aguait del cristianisme catòlic i l’islam, el país africà es va mantenir tancat durant diversos segles a la resta del món. Com a resultat, el seu cristianisme ortodox va desenvolupar pràctiques religioses úniques barrejant elements africans, cristians i judaics.

4- L’única nació d’Àfrica que mai no ha estat colonitzada és Etiòpia. En conseqüència, el país africà ha pogut conservar intacta la seva cultura i tradicions mil·lenàries davant de les imposicions estrangeres. Per citar algun exemple, Etiòpia és l’únic país africà que té un alfabet propi (237 caràcters); calendari propi (13 mesos) i un sistema horari autòcton (diürn-nocturn). 

5- Etiòpia és el segon país més poblat d’Àfrica amb els seus 116 milions d’habitants, que representen el 65% de les persones que viuen a l’anomenada “Banya d’Àfrica”, una regió que inclou en la seva versió més àmplia a Eritrea, Etiòpia, Somàlia, Djibouti, Kenya, Sudan, Sudan del Sud i Uganda. Al país africà, els seus habitants parlen més de 82 llengües, practiquen cultures i tradicions diferents i professen el cristianisme, l’islam, l’animisme i el judaisme.”

6- El territori etíop és fonamentalment muntanyós, amb el Massís Etíop ocupant la major part del país. De fet, Etiòpia és un dels països més muntanyosos del món. Ras Dashen és la muntanya de més altura d’Etiòpia i s’eleva a 4.620 metres. La capital etíop, Addis Abeba, que és també la capital de la Unió Africana, està envoltada per la cadena de muntanyes d’Entoto, i s’enlaira entre 2.400 i 3.350 metres d’alçada, sent la primera ciutat més alta d’Àfrica i la tercera del món.

7- Etiòpia és coneguda com la “torre de l’aigua d’Àfrica” pel fet que el territori etíop, s’estén per zones altes que reben abundant aigua de pluja i, en conseqüència, hi neixen grans rius que creuen les seves fronteres per drenar als països circumdants. Per citar alguns exemples, Etiòpia aporta el 86% del cabal al mític riu Nil que drena als desèrtics Egipte i Sudan; hi neixen els dos grans rius que alimenten Somàlia (Wabi Shebelle i Genale); i així mateix, al país africà neix el riu Omo, principal riu tributari del llac Turkana, la segona reserva d’aigua dolça més gran de Kenya, entre d’altres.

8- El cafè, la beguda més consumida del món després de l’aigua, es va descobrir a Etiòpia. En conseqüència, Etiòpia, té l’honor de ser el primer exportador de cafè, va començar a ser-ho al segle XV i els etíops són els primers consumidors de cafè del món. De fet, la paraula “cafè” que en diversos idiomes s’escriu i pronuncia semblant: Coffee, Kaffee, Kófie, Kahvé, Kāfēi… està emparentat amb el nom de la regió situada al sud-oest d’Etiòpia on es va descobrir el cafè anomenada Kaffa d’on va derivar el terme.

9- La concentració més gran de volcans del continent africà es troba a Etiòpia. El país acull 60 volcans, alguns dels quals estan en ebullició i se’ls va batejar com a “llacs de lava”. Entre ells, el volcà Erta Ale, el volcà més actiu d’Àfrica i un dels més grans del planeta, que porta en erupció contínua des del 1967. A més, el que fa diferent aquest llac de lava de la resta de volcans del món és que és l’únic que expulsa lava de color blau, a causa de les flames produïdes pels gasos sulfúrics.

10- La línia aèria Ethiopian Airlines és l’aerolínia més rendible del món i la més gran de l’Àfrica. Connecta més de 91 destinacions internacionals als cinc continents. Ethiopian Airlines és també una de les companyies que té una de les flotes més modernes que hi ha. Per exemple, el 2012 va ser la segona companyia a nivell mundial (després del Japó) a incorporar a la seva flota avions del model Boeing Dreamliner 787. Als premis Skytrac 2021- els “Oscar de l’aviació”- Ethiopian Airlines no només va tornar a ser triada la millor companyia aèria d’Àfrica, sinó també la millor valorada pels passatgers.

 

Denberu Mekonnen
Autor de Rumbo a Etiopía
Soci de Mekonnen & Brook Business Consulting                           Fotografies 1,2,3,4 i 6: @jvives1