A Muketuri tot creix!

Ser part d’un projecte que creix cada dia és sempre motiu d’alegria, i per això veure créixer el centre maternoinfantil de Muketuri és per AFNE una gran fita que ens produeix gran joia. Gràcies al suport de tots els socis i sòcies d’AFNE aquest projecte de cooperació avança cada curs i es consolida en tots els seus objectius; i gràcies, per descomptat, a l’esforç dels treballadors i voluntaris que caminen diàriament per Muketuri.

Celebrant el final de curs.De vegades resulta difícil imaginar tot el que s’esdevé al centre maternoinfantil, la distància i les dificultats de comunicació fan que no sempre puguem mostrar la feina diària del centre. Personalment, m’encantaria poder mirar per un foradet i observar els 319 nens i nenes que assisteixen al centre, veure les vaques i gallines de què tantes vegades he sentit parlar, endinsar-me en les aules sense ser vista i poder gravar les veus i les mirades dels nens, ajudar en la collita de pomes i posar els maons de les noves aules que es van creant. Però de moment, només puc valer-me de les fotos que des Muketuri m’arriben, llegir els relats breus i construir així la història d’un centre la gestió del qual és, sens dubte, eficient i exitosa.En construcció

El centre de Muketuri creix amb cada estació, creix en nombre d’aules, creix en nombre de nens, creix en quilos de pomes, creix en litres de llet… però sobretot creix en qualitat i en futur per a la població. Aquest projecte va adquirint les característiques d’una cooperativa en què tots els membres col•laboren, aporten i reben beneficis.

El centre funciona gràcies al treball conjunt de tres parts essencials: la direcció i coordinació, el grup de professores i treballadors, i les famílies. Aquestes tres peces clau s’estan enfortint dia a dia per permetre que el projecte es consolidi i creixi. Totes les peces són necessàries, però encara no són suficients: necessiten la nostra cooperació.

DSCN1065

A principis d’any es va constituir el Comitè de Pares, el qual s’ha reunit en diverses ocasions durant aquest semestre. Cada dia les famílies beneficiàries estan més involucrades en el projecte i hi contribueixen amb il•lusió i convenciment, no només s’encarreguen d’organitzar les juntes i reunions de famílies sinó que a més s’ocupen de la neteja de les aules, del graner i de participar en els cursos d’agricultura.

Mestres a Addis Abeba

El grup de mestres va viatjar fa uns mesos a Addis Abeba, una excursió que va servir per enfortir i consolidar l’equip de treball. A més, les mestres han rebut durant els últims mesos formació i capacitació en diferents àmbits, gràcies als voluntaris que han passat pel centre.

Nou producte del centre: formatge fresc

 

Com tots sabeu, a Muketuri es conreen fruites i verdures, s’elaboren conserves i les vaques i gallines proveeixen de llet i ous. Ara a Muketuri hi ha un nou producte estrella, els formatges frescos i curats que s’estan produint per proveir el centre i també per capacitar la gent de la comunitat en la seva elaboració.

 

ALGUNES DADES:

– Des de febrer, Muketuri té una aula nova.
– El diumenge 7 de juliol es va celebrar la cloenda del curs escolar, amb un total de 319 alumnes (137 nens i 182 nenes).
24 treballadors fan possible el treball diari a Muketuri: 6 professores, 4 auxiliars, 2 cuidadores, 3 cuineres, 3 pagesos, 3 vigilants, 1 cuidador de vaques i 1 cuidadora de gallines.
– Diversos voluntaris d’Espanya i Xile han visitat Muketuri en els últims mesos per col•laborar-hi en diferents àrees: classes d’anglès, cura dels nens amb necessitats especials, decoració de les aules, treballs informàtics, formació a mestres, visites a famílies, distribució de suplements alimentaris a nadons desnodrits i mares embarassades, etc.
– En sis mesos s’han produït les hortalisses suficients per proveir el centre de Muketuri i el centre de nutrició de Mechela Andode, a 5 km del poble: un total 850 kg de patates, cebes, alls, pastanagues, bledes, cols, carbassó, remolatxa i bròquil, i també 150 kg de pomes.

MÉS FOTOS:

El centre maternoinfantil de Muketuri creix i, amb ell, creix el nombre de nens i nenes beneficiaris, millora la nutrició de les famílies, es multipliquen els horts que ocupen els patis de les cases, augmenta la quantitat de pots de conserva de poma, proliferen els pous que abasteixen els grups de veïns i creixen les expectatives de futur d’aquests nens i nenes que ja parlen en anglès i llegeixen en amarinya.

Celebrant el final de curs.A Muketuri tot creix gràcies al teu suport.

Ajuda’ns perquè aquest projecte segueixi creixent!

Natàlia Ruiz-Apilánez – AFNE