Manual de recomanacions per a la recerca d’orígens

L’associació La Voz de los Adoptados, una associació estatal de persones adoptades, i les associacions de famílies adoptives de CORA (Coordinadora d’associacions d’adopció i acolliment), han publicat un manual de recomanacions per a la recerca d’orígens.

L’objectiu d’aquesta publicació no és altre que acompanyar i orientar persones adoptades i famílies adoptives en aquest viatge personal a l’passat, a la pròpia història de vida.

Per aquestes associacions, “la recerca dels orígens biològics és un dret de tota persona adoptada i així ho reflecteix la nostra legislació. Sorgeix d’una necessitat personal, de necessitar saber què va passar, per què van ser donats en adopció, qui és la seva mare biològica, si tenen germans o germanes, on van estar abans de la seva adopció, o en quin lloc van néixer…; poder saber, en definitiva, aquells aspectes que desconeixen sobre la seva pròpia història.

La recerca dels orígens es tracta d’un viatge cap a l’interior, que emergeix al llarg de les diferents etapes de la vida, encara que sol materialitzar-se en l’adolescència o maduresa. Les famílies adoptives han de respectar el desig dels seus fills i filles de realitzar, o no, la recerca d’orígens, donar-los suport en la seva decisió i brindar-l’acompanyament necessari.

El possible trobada amb la família biològica, el mateix procés de recerca, pot suposar un gran impacte emocional, positiu o negatiu; de manera que per iniciar el procés, és imprescindible un desig ferm personal de fer-ho, una estabilitat i maduresa emocional i un acompanyament psicològic i emocional que ajudi a gestionar el que passi i a intervenir adequadament entre les parts.”

El manual de recomanacions és obra de Jaime Ledesma del Busto, Helen Louse, Vandita García Garrido, Cristina Villar Losa e Iratxe Serrano Ávila.

 

Podeu consultar el document aquí.

Manual de recomanacions per a la recerca d’orígens