Cooperació amb Muketuri

AFNE va començar a col·laborar a l’estiu de 2011 en el finançament del funcionament del centre maternoinfantil de Muketuri, una població a uns 80 quilòmetres de la capital.

El centre acull actualment 378  nens i nenes d’entre 4 i 6 anys. A més de la tasca assistencial, educativa i de salut, es fa formació a les mares perquè adquireixin autonomia i recursos econòmics amb el conreu dels horts. I també s’han finançat diversos pous que abasteixen d’aigua per al consum i per al reg dels conreus.

 


PROJECTE DE COL·LABORACIÓ PER AL MANTENIMENT DEL CENTRE MATERNOINFANTIL DE MUKETURI

Índex

  1. Localització del projecte
  2. Contrapart local
  3. Breu descripció del projecte actual
  4. Beneficiaris
  5. Col·laboració d’AFNE en el manteniment del centre materno-infantil
  6. Pressupost econòmic

 

Localització del projecte

El poble de Muketuri està situat a 78 km al nord-oest d’Addis Abeba, a una altitud de 2.622 metres. Pertany a la regió de Shoa Nord, poblada principalment per l’ètnia oromo, la capital de la qual és Fitche. De Muketuri depenen 24 kebeles (poblats). Aquesta regió és un dels llocs considerats zona d’inseguritat alimentària a Etiòpia.

 

 

Contrapart local

La contrapart local és la Missionary Community of Saint Paul Apostle (MCSPA) / Ethiopian Catholic Church. Al capdavant d’aquesta congregació, liderant el projecte de cooperació a Muketuri, hi ha la catalana Lourdes Larruy Carre, que fa més de 15 anys que viu a Etiòpia.

Durant el temps en què AFNE va gestionar el Centre d’Acollida de Kombolcha sempre vàrem poder comptar amb el suport i l’ajuda de la Lourdes.

 

Breu descripció del projecte actual

El projecte consisteix a col·laborar en el manteniment i en el desenvolupament d’un centre maternoinfantil en què 345 nens i nenes, d’entre 4 i 6 anys d’edat, reben educació preescolar i dos àpats diaris, a més d’atenció mèdica. Una part dels aliments la produiran les mares dels infants en els horts del centre, amb el doble objectiu d’autoabastir el centre i d’ensenyar a les mares a conrear i preparar els aliments per aconseguir una millora nutricional de les famílies del poble de Muketuri.

1.- Atenció maternoinfantil. Suport i enfortiment del centre d’atenció maternoinfantil de Muketuri.

L’objectiu principal d’aquest centre és millorar la nutrició de les famílies, en especial la nutrició dels infants.

L’objectiu específic és assistir el màxim nombre de nens i nenes de la zona, d’entre 4 i 6 anys, i proporcionar-los educació, dos àpats diaris i seguiment mèdic trimestral.

El centre compta amb un hort i arbres fruiters, la producció dels quals es destinarà al consum dels nens i les nenes.

 

Guarderia
Hort

En el centre es poden realitzar activitats complementàries com ara classes d’anglès i tallers, en funció de les necessitats dels infants.

 2.- Capacitació de la dona a través de cursos d’educació sanitària nutricional i producció alimentària a Muketuri.

El projecte, dins de les activitats del centre maternoinfantil de Muketuri, haurà de permetre el desenvolupament d’un programa de capacitació per a les dones a través de la seva educació sanitària i nutricional, i la seva formació en producció alimentària. Els cursos que s’impartiran seran cursos de prevenció sanitària i sanejament, agricultura i preparació de menges nutritives.

Per millorar el nivell de capacitació de les dones cal crear una infraestructura senzilla:

–       Una cuina i un espai dins del centre per impartir els cursos del programa de capacitació de dones.

Cuina Muketuri

–       Un hort permanent, un viver d’arbres fruiters, un magatzem per a les eines, un galliner, un forn de pa i un pou per tenir garantida l’aigua.

Tanca de l’hort

3.- Creació d’un viver d’arbres fruiters i de planter d’hortalisses, i excavació d’un uno o dos pous manuals per al programa de capacitació de dones de Muketuri.

Accions: perforació de pous i instal·lació de bombes manuals; creació del viver i impartició de cursos de capacitació.

En els cursos de capacitació s’ensenyarà a les dones les feines de preparació de la terra, plantació, conreu i recollida de verdures i hortalisses.

Aquests cursos també impartiran coneixements sobre nutrició, especialment sobre la relació entre alimentació i salut, i la preparació i la conservació dels aliments. 

 

Beneficiaris

Els beneficiaris directes són les famílies residents en la localitat de Muketuri.

 

Col·laboració d’AFNE en el manteniment del centre maternoinfantil

AFNE col·laborarà mensualment en les despeses de manteniment del centre maternoinfantil.

Més endavant es plantejarà l’ampliació d’aquest centre maternoinfantil mitjançant la construcció d’un nou mòdul, amb capacitat per a 50 nens, d’entre 4 i 6 anys d’edat, de la localitat de Muketuri, i la construcció d’un altre mòdul equipat amb una Aula nutricional, que funcionarà com un centre de dia per a nens i nenes de la zona i una Aula d’educació especial, per a infants de la zona amb discapacitats.

 

Pressupost econòmic

El pressupost que AFNE destinarà anualment al manteniment del centre maternoinfantil serà de 20.000 euros.