16ª TROBADA D’AFNE

 L’equip directiu de l’Institut Família i Adopció, que ja havia assistit a la darrera trobada per presentar-nos la gestació de la seva iniciativa, ens ha ofert ara una proposta molt elaborada de treball, avalada per una xarxa de professionals amb gran experiència, que cobreixen tots els àmbits relacionats amb les necessitats de suport i orientació familiar, i les necessitats específiques de l’adopció.

Aquests serveis, que trobareu molt ben explicats a la seva web www.familiayadopcion.com tenen per a les famílies adoptants uns avantatges importants. En primer lloc i pel que fa als professionals que en formen part, el fet de sumar a la seva qualitat d’experts la seva condició d’adoptants i/o adoptats ells mateixos, la qual cosa fa molt més fàcil el diàleg i estalvia moltes explicacions. Les paraules de l’Eva Gispert, directora de l’Institut, han estat molt il·lustratives i molt convincents: sap molt bé de què parla.

En segon lloc, el seu plantejament de “finestreta única”; l’Institut coordina tots els especialistes de diverses matèries que calgui consultar per a qualsevol cas que se’ns presenti. Els seu plantejament vol garantir que a través de l’Institut tinguem accés als psicòlegs i experts més idonis i també als coneixements més avançats en aquesta matèria recollits arreu del món, gràcies a la seva xarxa de contactes internacionals. L’Alex Puig, membre també de l’Institut, ha fet èmfasi en el caràcter integral de la seva oferta de serveis.

Les famílies sòcies d’AFNE gaudiran d’una tarifa especial per abonar-se a l’Institut Família i Adopció. AFNE, com a associació, ha establert un acord de col·laboració amb l’Institut que permetrà que tots els socis puguin gaudir d’assessorament , assistència a les xerrades, formació i informació especialitzada que us arribarà mensualment en forma de newsletter i que tindreu a la vostra disposició a la web d’AFNE (Veure la pestanya Articles).

Alguns dels assistents a la trobada, que han comentat problemes diversos que han hagut d’afrontar amb els seus fills adoptats, no s’han estat de manifestar que “tant de bo hagués existit l’Institut quan nosaltres teníem aquests problemes i ningú no ens podia assessorar!”

Alguns del temes concrets que han plantejat altres professionals de l’Institut, com la Marga Muñiz , han donat peu a interessants discussions al voltant d’algunes preguntes: ¿són iguals els fills adoptats i els biològics? És clar que ens els estimem igual, però ¿estem segurs que són iguals? Els experts estan convençuts que no.

A la sala del costat, biològics i adoptats, sense cap diferència, s’ho han passat  d’allò més bé amb les activitats de conta-contes que han organitzat per a ells.

I encara en una altra sala hi havia el grup dels adolescents que, si heu anat seguint les seves trobades a la web, sabreu que porten una gran activitat col·lectiva. A la trobada han tingut l’ocasió de xerrar amb la Cari, adoptada com ells, però a Guinea i que ja fa més de 30 anys que viu aquí, i amb una experiència personal molt elaborada. Quina sort que la pugui compartir amb ells!

Tots els adolescents s’han afegit, a continuació,  a l’última sessió on s’ha presentat el projecte de cooperació de Muketuri. La Lourdes Larruy, directora del Centre de Muketuri, acompanyada de la Sarai Zavala, coordinadora educativa, i de Clàudia ….. una voluntària que ha treballat al Centre, i amb el suport  gràfic d’una galeria de fotografies, ens ha explicat el funcionament del centre materno-infantil de Muketuri.

És un projecte centrat en la nutrició, l’escolarització i l’atenció sanitària d’infants de 4 a 6 anys, i de capacitació de les seves mares per garantir en el futur aquesta nutrició equilibrada, basada en el conreu de l’hort. Fa uns cinc anys que funciona, amb uns resultats molt satisfactoris i un nombre creixent de beneficiaris (270 nens i nenes). El suport econòmic que li donarà AFNE d’ara en endavant permetrà la seva continuitat i creixement.

Aprofitant la trobada s’ha signat l’acord de col·laboració d’AFNE amb Muketuri pels propers cinc anys i el reglament per regular les visites del socis al Centre i la participació dels membres d’AFNE en el programa de treball voluntari a Muketuri. Els socis rebreu còpia d’aquests documents per al vostre coneixement. Ara ja podem dir que tenim un nou projecte de cooperació a Etiòpia, engrescador, útil i ben encarrilat!!

Un projecte que podreu seguir regularment a través de la web d’Afne-Cooperació.

A mitja tarda, l’hora de plegar, els adolescents continuaven a la seva sala amb bona música etíop i ballant sense parar, aprenent nous passos amb la Meski, antiga ballarina de la compañía del Pepe Rubianes!