[Etiòpia en positiu]: 10 COSES QUE S’HAN DE CONÈIXER ABANS DE VIATJAR A ETIÒPIA (II)

Un viatge a Etiòpia és una experiència única per a molts viatgers. Aquest article és una continuació de l’article “10 coses que s’han de conèixer abans de viatjar a Etiòpia (I)”. Si voleu visitar la primera part cliqueu al següent enllaç.

6- El temps necessari per visitar Etiòpia dependrà òbviament de l’interès, pressupost o del temps de cada viatger. No obstant això, el que és recomanable és una estada d’almenys entre tres i quatre setmanes. Les diferents rutes turístiques representen mons diferents; per tant, es recomanen algunes de les rutes combinades. D’altra banda, fer coincidir el viatge
amb algunes de les grans festes del país, com ara el Timket (Epifania, 19 de gener) o Meskel (festivitat de la “Trobada de la Creu veritable”, 27 de setembre), ho faria més apassionant encara.

7- Des d’Espanya no hi ha vols directes a Etiòpia, de manera que sí o sí s’ha de fer escala, depenent de la companyia aèria triada, bé a Frankfurt o Roma, Istanbul o Dubai, entre d’altres. La diferència horària d’Etiòpia respecte a Espanya és de +2 hores a l’hivern i de +1 a l’estiu. Si es vola amb Ethiopian Airlines des d’Espanya (fent l’escala esmentada) el viatger es pot beneficiar de descomptes de fins al 50% en vols nacionals a Etiòpia.

8- L’idioma oficial d’Etiòpia és l’amhàric. La majoria d’etíops parla anglès. No obstant això, si el viatger diu algunes paraules o frases de la vida diària en amhàric, per exemple Ameseguinaleu (gràcies), serà valorat molt positivament. Quant a la moneda oficial d’Etiòpia, és el Birr (Ethiopian Birr -ETB-). Es poden canviar euros o dòlars a ETB en els bancs i hotels autoritzats o a l’aeroport. En les principals ciutats hi ha caixers automàtics (ATM). En vols interiors, hotels i alguns llocs turístics es pot pagar amb targeta de crèdit. Està prohibida la compravenda il·legal de divises.

9- La gastronomia etíop és única a Àfrica i comprèn una gran varietat de plats, conseqüència de la diversitat ètnica i cultural del país. Tastar-los suposa submergir-se en un nou món de sabors. La base de la cuina etíop és la injera, una mena de crep (pel que fa a la textura, no al sabor), feta amb farina de teff, un cereal sense gluten, originari d’Etiòpia, ideal per a celíacs, vegetarians i esportistes. La injera se serveix amb wot (salsa) de diferents preparacions que poden ser de carn, peix, llegums o verdures. Es menja amb la mà, en una taula tradicional (meshob) de manera que els comensals s’han de rentar les mans abans i després de cada àpat. Durant el dinar, l’amfitrió o algun dels comensals pot oferir amb les mans un tros de menjar a la boca del convidat (gursha). Es tracta d’un gest d’estimació al convidat i rebutjar-lo no està ben vist.

10- Els etíops són en general amables i reservats. La salutació és un acte social protocol·lari molt important a Etiòpia. Les salutacions, a tots dos sexes per igual, varien en funció del grau de confiança. Per a les salutacions formals s’estreny la mà i/o s’inclina lleument el cap. Petons a la galta en salutacions informals (de 2 a 4, en funció del grau d’estimació o confiança). A més, en els darrers temps s’ha posat de moda entre els homes saludar-se estrenyent la mà alhora que s’entrexoquen suaument les espatlles. L’equivalent a un hola és Salam o Tadias.

Finalment, cal destacar que Etiòpia posseeix el seu propi sistema horari diferent del sistema occidental que pren com a referència l’alba (hora zero etíop). Així, per exemple, si un etíop et cita per esmorzar a les 4 del matí, vol dir a les 10h de l’horari occidental (sempre convé aclarir-hi abans si es refereixen a l’horari occidental o etíop).

Denberu Mekonnen
Autor de Rumbo a Etiopía
Gerent de Mekonnen & Brook Business Consulting