[Àudio] Espai AFNE sobre adolescència

El passat 28 de novembre vam poder gaudir d’un nou Espai AFNE amb la participació de la psicòloga clínica Vinyet Mirabent. Els Espais AFNE són una de les activitats de l’associació que, amb el suport de l’ICAA, ofereixen l’oportunitat de participar en xerrades, col·loquis o tertúlies amb especialistes en el món de l’adopció i la postadopció.

La xerrada va ser en línia i va tenir dues parts: una primera en què la Vinyet Mirabent va exposar alguns aspectes teòrics sobre el tema (adolescent adoptat i el seu futur) i una segona part més participativa en què els assistents van poder plantejar dubtes i consultes.

La Vinyet Mirabent va ajudar les famílies adoptives a entendre i poder donar significat a les conductes en l’adolescència dels fills i filles adoptats, a poder contenir i acompanyar-los en aquesta època de trànsit, on els conflictes i dolors estan presents i formen part de la construcció de la seva identitat.

L’adolescent adoptat viu amb més inquietud i complexitat la crisi pròpia d’aquesta etapa. Se li fa present la seva genètica i la diferència racial, se li apareixen fantasies i identificacions amb els seus pares biològics i amb els adoptius, i es planteja interrogants sobre la seva història prèvia a l’adopció i sobre el sentit de la seva presència en la família adoptiva així com en el seu grup d’iguals.

 

 

Com a pares és molt important poder entendre què li està passant a l’adolescent i poder validar totes les emocions que li van apareixent en aquesta recerca de construcció de la pròpia identitat: entendre el què els passa permet ajudar-los a comprendre els seus conflictes, dilemes i el dolor que tenen més enllà de les conductes que presenten. Sense aquesta entesa es corre el risc de debilitar i fer trontollar el vincle filial.

 

En aquest enllaç podeu escoltar l’exposició de la Vinyet Mirabent:

https://youtu.be/JQcIqea2C6k