[Muketuri News] Testimoni de la Loudes Larruy des d’Etiòpia

Durant la celebració de l’assemblea telemàtica de socis i sòcies d’AFNE el passat 20 de juny vam poder connectar amb la Lourdes Larruy, responsable del centre maternoinfantil de Muketuri, perquè ens expliqués en primera persona com està funcionant el projecte i sobretot com estan vivint aquesta pandèmia que també els està afectant.

La Lourdes va destacar que l’afectació a nivell sanitari és baixa en relació a la població total d’Etiòpia però, en canvi, les conseqüències econòmiques de la pandèmia son molt dures.

Hi ha moltes famílies que s’han quedat sense feina i sense ingressos, entre les quals, moltes mares solteres que treballen en cases d’altres famílies o rentant roba, fent injera… Com que aquestes famílies estan a casa sense feina ja no necessiten els seus serveis i elles, de retruc, es queden sense els pocs ingressos que tenien. En general, la Lourdes afirma que la població semiurbana ho està passant pitjor que la població rural d’Etiòpia.

 

 

Pel que fa al centre maternoinfantil, ja fa moltes setmanes que va haver de tancar, però ella i tot el seu equip han seguit treballant per la comunitat. Han fet tallers de mascaretes i de fer sabó perquè la població pugui protegir-se del virus. I, sobretot, fan una tasca importantissima repartint setmanalment paquets d’aliments bàsics per a les famílies més vulnerables del centre. D’aquesta manera, els nens i nenes del centre poden seguir mantenint una bona alimentació ja que, sense aquesta ajuda, molts no tindrien res més per menjar. Van començar amb una llista d’unes 40 famílies, actualment ja en son més de 90 i cada setmana van en augment. No donen l’abast i no poden repartir a tothom que ho necessita.

La Lourdes també va explicar que les mestres del centre estan molt involucrades amb el projecte i, de fet, son elles les que cada dimarts van al centre a fer el repartiment. I també han començat a preparar deures per als nens i nenes -que entreguen junt amb els paquets d’aliments- perquè puguin seguir estudiant a casa i no perdin els habits i coneixements adquirits.

També destaca que compten amb la col·laboració d’un grup de joves etíops voluntaris, exalumnes del centre, que els ajuden a preparar els paquest d’aliments. Molts d’aquest joves son universitaris que ara no tenen classes. Normalment, cada paquet està valorat en uns 6 euros i inclou llegums, farina o pasta, patates, sabó, llet i ous.

 

Les famílies del centre han acceptat pagar el 50% de la petita quota amb la que col·laboren mentre estigui tancant per poder mantenir-lo en funcionament i poder pagar els sous de les mestres i dels treballadors, que tenen cura de l’hort, de les vaques… I és que, socialment, la tasca que fan des del centre està molt ben valorada i fins i tot, en època de matriculacions, les famílies fan llargues cues i dormen al carrer per poder inscriure’s i no perdre la plaça que tant costa aconseguir.

Amb tota aquesta crisi del coronavirus, les famílies els han mostrat el seu agraiment perquè ella i tot el seu equip s’hagin quedat a Muketuri i hagin mantingut l’activitat en lloc de marxar amb  les seves famílies o als seus països d’origen. I ella, alhora, ens agraeix els donatius que reben trimestralment des d’AFNE que els ajuden a seguir endavant amb aquest projecte.

 

Si voleu col·laborar, podeu fer el vostre donatiu* al compte:
ES29 2100 0826 7102 0055 5738 (Caixabank)

 

* Com a associació d’utilitat pública és possible aplicar una deducció de fins a un 80%, d’aquest import, en la declaració de renda. Indiqueu en l’ingrés o transferència el vostre nom complet, codi postal i NIF.