Com se celebra la festa de la Fasika?

Avui diumenge se celebra la festa de la Fasika, que és la Pasqua ortodoxa etíop i és la festa sagrada més important per als seguidors d’aquesta religió. Aquest any, però, la situació excepcional que es viu a Etiòpia i a la resta del món fa que aquesta celebració no pugui ser pública i multitudinària, que les esglésies no puguin omplir-se i que les famílies l’hagin de celebrar confinades a casa. Tot i això, és una celebració molt important al país i és molt interessant conèixer-ne els detalls.

Aquesta celebració sempre és una o dues setmanes després de la Setmana Santa catòlica, algunes vegades coincidint la mateixa setmana a causa del calendari que segueix Etiòpia, el calendari Julià. La Fasika arriba després de vuit setmanes de dejuni de carn. Els seguidors s’abstenen rigorosament de menjar qualsevol mena de carn, però també qualsevol producte d’origen animal, ja sigui formatge, llet, mantega, peix o ous durant 56 dies. És el període de dejuni més llarg de l’any, si bé els ortodoxos etíops practiquen, en total, uns 200 dies de dejuni.

Les preparacions per a la celebració de la Fasika comencen dos dies abans. Divendres -la Fasika sempre se celebra en diumenge-, els més creients van a l’església per celebrar el Sigdhet, que correspon al Divendres Sant catòlic i que consisteix a resar i fer uns moviments específics amb els braços que només es practiquen en aquest dia tan especial.

 

Foto: Ennathu Domingo

 

L’endemà, la vigília de Pasqua, és quan tothom va al mercat per proveir-se dels ingredients necessaris per preparar els tradicionals aliments de la Fasika. Entre ells, el dorowot i el dunfo dabo. El dorowot és un pollastre a l’olla amb ceba, berbere i una desena d’espècies típiques d’Etiòpia, i el dunfo dabo és un tipus de pa que es prepara per a les celebracions especials. No falten mai la injera i el cafè, productes bàsics i diaris en la dieta de la majoria d’etíops. Milions de famílies sacrifiquen el gall o la gallina a casa i el cuinen durant el dissabte. Els que s’ho poden permetre també compren ovelles o cabres.

 

Foto: Pixabay

 

Quan es fan les 12 de la nit, els més creients van a l’església per resar i s’hi estan unes quantes hores, fins a les 3 o les 4 de la matinada. Posteriorment, tothom torna a casa per gaudir del dorowot, que sempre es menja a partir de les 5 del matí. Després d’unes horetes de descans, la gent desperta i torna a gaudir del menjar en companyia dels més estimats. És en aquest moment quan tothom prepara també la cerimònia del cafè. Al llarg del dia, el menjar estarà sempre present i se servirà als visitants que arribin a la casa. Durant aquest dia tan especial, les visites de familiars i veïns per celebrar la Fasika són freqüents, ja que els llaços i relacions socials són molt forts i habituals a Etiòpia.

 

Tsion Poch