El calendari etíop

FELIÇ ANY NOU – Melkam addis amet

año nuevo Encara que estem al setembre, a Etiòpia se celebra aquest mes l’any nou. I no és el 2013, sinó que el dia 11 de setembre a les sis del matí comença a Etiòpia l’any 2006, i en aquesta hora perquè és la que coincideix amb la nostra hora zero.

L’any nou etíop coincideix amb la fi de l’estació de les pluges i l’arribada del bon temps. Etiòpia té dues estacions: l’estació seca, d’octubre a maig (interrompuda per una curta estació de pluges al febrer o març), i l’estació plujosa, de juny a setembre.

En aquesta època els camps es cobreixen en tota la seva esplendor d’adei abeba, una bella flor groga amb forma de margarida que les nenes recullen per regalar a les seves mares. Són també les que apareixen a les targetes de felicitació del nou any.
Setembre 2013

Etiòpia segueix el calendari julià, que consta de tretze mesos (dotze dels quals amb 30 dies i un mes addicional amb 5 dies, 6 dies si és de traspàs). Aquest calendari va 7 anys i 8 mesos darrere del gregorià, que és el que fem servir nosaltres .

Mesos del calendari etíop i la seva equivalència amb el calendari gregorià:

Mesquerem (d’11 de setembre a 10 d’octubre)
Tikimt (d’11 d’octubre a 9 de novembre)
Jidar (de 10 de novembre a 9 de desembre)
Tjisas (de 10 de desembre a 8 de gener)
Tir (de 9 de gener a 7 de febrer)
Yekatit (de 8 de febrer a 9 de març)
Megabit (de 10 de març a 8 d’abril)
Miazia (de 9 d’abril a 8 de maig)
Guinbot (de 9 de maig a 7 de juny)
Sene (de 8 de juny a 7 de juliol)
Jamle (de 8 de juliol a 6 d’agost)
Negués (de 7 d’agost a 6 de setembre)
Pagume (de 6 de setembre a 10 de setembre)

La diferència entre els dos calendaris prové de la forma de calcular la longitud de l’any solar. Segons el calendari julià (establert per Juli Cèsar l’any 46 aC, d’aquí el seu nom ) l’any solar dura 365 dies i 6 hores, mentre que segons el gregorià (establert pel papa Gregori XIII) dura 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 46 segons, la qual cosa és un càlcul més exacte.

Fins l’any 1582, Etiòpia i Occident van tenir el mateix calendari. La introducció aquest any del calendari gregorià evitava el desfasament d’onze minuts per any, que en aquesta data ja havia acumulat una diferència de deu dies entre el calendari civil i el calendari astronòmic.

Aquests deu dies d’error acumulats durant la vigència del calendari julià van desaparèixer en el moment en què es va adoptar la reforma gregoriana, de manera que al dijous 4 d’octubre de 1582 del calendari julià el va seguir el divendres 15 d’octubre de 1582 del calendari gregorià.

No tots els països van adoptar el calendari gregorià al mateix temps. Per exemple a Rússia, on no es va instaurar fins al dijous 14 de febrer de 1918, al qual va seguir el dimecres 31 de gener. Així que la Revolució Russa d’octubre de 1917 va succeir el novembre de 1917 en els països que ja es regien pel nou calendari.

Encara que a Etiòpia se segueix usant el calendari julià, actualment el calendari gregorià és el que s’usa de forma oficial a tot el món.
Margarita Muñiz Aguilar
(Instituto de Familia y Adopción