Cometaris indiscrets

Si a causa de les diferència racials és obvi, públic i evident que el teu fill és adoptat, significa que tu no tries quan parlar-ne, sinó que ho has de fer quan algú decideix fer un comentari o una pregunta sobre la qüestió.

Això passa especialment quan se surt de l’entorn habitual, com ara durant les vacances, per això és important que sàpigues manejar aquestes situacions.

Si no et sents còmode en parlar d’aquests temes, el teu fill tampoc se sentirà còmode de fer-ho amb tu. Així, difícilment el podràs ajudar a gestionar unes circumstàncies que tard o d’hora haurà de manejar per si mateix, quan creixi i ja no vagi acompanyat o senzillament quan interactuï amb els seus iguals a la piscina, l’escola d’estiu, les colònies o en qualsevol altra situació en la qual estigui fora del seu entorn habitual, on ja és conegut i acceptat.

COM MANEJAR COMENTARIS INDISCRETS
Agost 2012

Quan és obvi i evident que els nostres fills són adoptats moltes persones se senten amb el dret a parlar d’aquest tema amb nosaltres, encara que no ens coneguin. Molts d’aquests comentaris poden ser benintencionats, però poden ferir els nostres fills. D’altres són clarament malintencionats, especialment quan són comentaris dels nens entre ells mateixos o als nostres fills.

Hem de trobar la millor forma de gestionar aquests comentaris perquè els nostres fills aprendran a fer-ho ells mateixos escoltant les nostres respostes. També és important parlar clarament amb ells d’aquestes situacions per ensenyar-los estratègies que els ajudin a gestionar-les directament quan nosaltres no estiguem presents.

Les respostes a aquestes situacions es poden agrupar en tres tipus:

-Les informatives, que es limiten a donar alguna informació sobre els nostres fills o la nostra família. Són més apropiades amb persones amb les quals tenim contacte.

-Les còmiques o divertides, que redueixen la tensió de la situació utilitzant la ironia o el sarcasme. Van molt bé si s’adapten al teu temperament i, sobretot, al del teu fill. Quan la persona que pregunta és un familiar o un amic, la resposta pot ser mal interpretada.

-Les protectores de la intimitat, que són respostes dirigides a protegir la privacitat del nostre fill i la nostra família, tallant la conversa. Es plantegen generalment en forma de pregunta. Funcionen molt bé davant de situacions difícils. Amb familiars i amics poden semblar brusques.

El més important a tenir en compte quan haguem de respondre preguntes indiscretes és:

  1. Considera el punt d’atenció. Els nens, en aquests casos, senten com si un focus els estigués il·luminant. Quan contestis, assegura’t que amb la teva resposta el centre d’atenció passi del teu fill a la vostra família.
  2. Observa el nen abans de contestar. Considera la seva forma de ser i el seu temperament i pensa com reaccionarà a la teva resposta. Una resposta còmica et pot semblar graciosa a tu, però no al teu adolescent tímid.
  3. Assegura’t que la teva resposta no reforça en cap moment el missatge negatiu que pugui contenir la pregunta.
  4. Varia les respostes. Veure com respons en situacions difícils ajudarà el teu fill a respondre en situacions similars. Varia les teves respostes perquè aprengui també a proporcionar respostes diferents.

Quan els nostres fills ens veuen gestionar adequadament els comentaris relacionats amb la raça o l’adopció aprenen a tenir també la confiança necessària per manejar-los i superar-los per ells mateixos.

Margarita Muñiz Aguilar

Institut Família i Adopció